Gelir İdaresi Başkanlığı Tüm e-Dönüşüm Uygulamaları İçin Yeni Taslak Tebliğ Yayımladı!
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 15 Nisan 2019 tarihinde yayımlamış olduğu taslak tebliğ ile beraber bugüne kadar yayımlamış olduğu 19 ayrı tebliği tek bir metinde toplamayı planlıyor. Ayrıca tebliğ kapsamında 2018 veya müteakip yıllar cirosu 5 milyon TL’yi aşan mükelleflere 1 Ocak 2020’ye kadar e-Fatura ve e-Defter uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilecek.
Tebliğ kapsamında yalnızca e-Fatura değil; e-Defter, e-Arşiv ve e-İrsaliye başta olmak üzere çok sayıda e-Dönüşüm uygulaması için yeni düzenlemeler bulunuyor.
e-Arşiv Fatura’da 1 Eylül Kritik Gün
Yayımlanan GİB tebliğ kapsamında hali hazırda e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunan tüm mükellefler için 1 Eylül 2019 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Ayrıca e-Ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayan mükelleflerin 1 Ocak 2020’ye kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına zorunlu olarak dahil olmaları sağlanacak.
e-İrsaliye ve e-Makbuz Uygulamaları İçin Düzenleme
e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu uygulamalarına 1 Ocak 2020’den itibaren zorunlu olarak dahil olması gereken mükellef grupları yeniden belirlenerek; e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmayan alıcılara da sevk irsaliyesinin e-İrsaliye olarak düzenlenmesi ve muhatabına talebi doğrultusunda kağıt veya elektronik ortamda iletilmesi kararlaştırılmıştır.
İhracat ve Tax Free e-Fatura’da Taslak Tebliğe Girdi.
Gümrük beyannameli mal ihracı faturaları ile yolcu beraberi eşya ihracı faturalarında (İhracat Tax Free e-Fatura) “e-Fatura” uygulamasında bulunan mükelleflerin bavul ticareti kapsamında hali hazırda kağıt ortamda düzenledikleri özel faturaları da 1 Ocak 2020’den itibaren elektronik ortamda olacak ve e-Fatura olarak düzenlenecek.
Ve e-Bilet!
Yeni taslak tebliğde elektronik bilet de kendine yer buldu. Sinema işletmelerinin 1 Ocak 2020’ye kadar e-Bilet uygulamasına dahil olması ve düzenlenen her e-Bilet’in ayrıca yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda bilgi fişi yoluyla kaydedilmesi ve GİB’e e-Bilet raporlarının iletilmesi zorunlu olacak. Şehirler arası tarifeli yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin de 1 Ocak 2020’ye kadar e-Bilet uygulamasına girmesi sağlanacak.
Yeni Elektronik Belgeler De İlk Kez Tebliğ’de Yer Aldı.
Mükelleflerden gelen talepler doğrultusunda tebliğin içeriğinde yeni elektronik belge uygulamaları kapsamında yer alan e-Dekont, e-Sigorta Poliçesi, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz Alım-Satım Belgesi ve e-Gider Pusulası da ilk kez mevzuata dahil edildi.
15.04.2019 Tarihli Taslak Tebliği Detaylı İncelemek İçin Tıklayın